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FILE NO. S$-1224

COUNTIES:

Requirements Relating to
Bonds Posted by Subdivision
Developers

Honorable Thomas J. Difanis
State's Attorney
Champaign County
Court House

Urbana, Illinois 61§

Dear Mr. Difanis:

county may a
bond along wi\ deposit in lieu of obtaining a corporate
surety bond. You also ask whether a county may return por-

tions of deposits to developers as they complete their work.

For the reasons hereinafter stated, it is my opinion that an
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individual bond with a cash deposit can be accepted in lieu
of a corpérate surety bond only if such deposit is equal to
the amount of bond iequiréd by statute. It is also my
opinion that portions of the cash deposit may not be returned
as the developer's work is completed but the entire deposit
must be retained until completion.of the project.

Section 25.09 of "AN ACT to revise the law in
relation to counties" (Il1l. Rev. Stat. 1975, ch. 34, par.
414) provides in pertinent part as follows;

"* * * Each person who seeks the county board's
approval of a map, plat or subdivision shall
post a good and sufficient bond with the county
clerk, in a penal sum sufficient to cover the
estimate of expenditures made by the estimating
engineer. The bond shall be conditioned upon
faithful adherence to the rules and regulations
of the county board promulgated pursuant to the

authorization granted to it by this Section.
* % KN :

The term "bond" as that term is used in the foregoing section
has been defined as follows:

"*# % * An instrument with a clause, with a sum
fixed as a penalty, binding the parties to pay
the same, conditioned, however, that the pay-
ment of the penalty may be avoided by the per-
formance by some one or more of the parties of
certain acts. * ®* *" Black's Law Dictionary
224 (Rev. 4th ed. 1968)
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There is no requirement in the general definition or in sec-
tion 25.09 that such a bond be obtained through a corporate

| surety, and, therefore, an individual bond would be permis-
sible. A cash deposit, however, must accompany the individual
bond and must be in a sum equal to the amount of bond required
by section 25.09, i.e., it must be in a penal sum sufficient
to cover the estimate of expenses made by an estimatingvengineer.
Section 25.09 requireé the posting of “"good and sufficient
bond". The posting of an individual bond without a cash
deposit in the amount indicated would not provide the protec-
tion contemplated by the legislature when it enacted the sec-
tion.

The bond required is conditioned on faithful adher-
ence to the rules and regulations of the county board promul-
gated pursuant to the authorization grantéd to the board by
section 25.09. A non-home rule county has only those powers
expressly delegated by the legislature or necessarily implied

therefrom. (Heidenreich v. Ronske (1962), 26 Ill. 2d 360,

362.) Therefore, authorization to return portions of a
deposit must be found in or implied from pertinent statu-

tory provisions. (Sée, Ill. Att'y. Gen. Op. NP-12l1l1, issued




Honorable Thomas J. Difanis - 4.

Feb. 18, 1977.) ﬁothing in section 25.09 or in any cther
statutory provision authorizes return of portions of a bond
deposit as work is completed, and, therefore, it appears
that the entire sum must be retéined until it can be ascer-
tained that the county board's rules and regulations have
been adhered to by the developer.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




